شما مسیر پر افت و نشیبی را طی کردید تا اکنون فرزندتان را سالم در کنار خود دارید

داستان شما می تواند راهنمای خوبی برای خانواده هایی باشد که در ابتدای این راه قرار دارند

ممکن است داستان بیماری قلبی فرزند شما به خانواده دیگری در کاهش نگرانی و تصمیم درست در درمان فرزندشان کمک کند


تترالوژی فالوت
بیماری تترالوژی فالوت یک بیماری مادرزادی است که نوزاد از بدو تولد با این بیماری زاده می‌شود. از هر 2000 نوزاد تازه متولد شده یک نوزاد با بیماری تترالوژی فالوت بدنیا می‌آید.


مشکلات قلبی بیمار مبتلا به تترالوژی فالوت چیست؟

1- سوراخ بین دو بطن (VSD)

2- قلب دارای یک دیواره داخلی است که سمت چپ را از سمت راست آن مجزا می‌کند و مانع مخلوط شدن خون وریدی (تیره) در سمت راست با خون شریانی (روشن) در سمت چپ می شود.

اگر این دیواره در قسمت پائین سوراخ باشد (سوراخ بین دو بطن) خون کم اکسیژن (تیره) با خون پراکسیژن (روشن) مخلوط می‌شود.

3- تنگی دریچه پولمونر

در این بیماری دریچه شریان ریوی، قسمت زیر دریچه و در مواردی شریان اصلی ریوی در بالای دریچه و حتی شاخه های راست وچپ شریان ریوی تنگ هستد.درهنگام انقباض قلب، بطن راست که وظیفه ارسال خون تیره (کم اکسیژن) را به درون شریان ریوی برای اکسیژنه شدن دارد به علت مقاومت ناشی از تنگی های فوق خون را از طریق سوراخ بین دو بطن به بطن چپ می فرستند.

4- ضخیم شدن دیواره بطن راست

بطن راست برای غلبه بر مقاومت ناشی از تنگی شریان ریوی ضخیم می‌شود و این امر بصورت فزاینده سبب عضلانی شدن بطن راست می‌گردد که خود منجر به افزایش مقاومت در خروج خون از بطن راست بطرف شریان ریوی می شود

5- قرار گرفتن آئورت روی سوراخ بین دو بطن

این اختلال ساختمانی در آئورت به عنوان مهمترین شریان حامل اکسیژن سبب می شود که هر دو بطن چپ و راست خون خود را بدون آئورت برانند. هرچه تنگی در مسیر خروجی بطن راست و شریان ریوی بیشتر باشد ،بطن راست مقدار بیشتری از خون خود را وارد آئورت می کند، یعنی مقدار بیشتری از خون تیره وارد آئورت شده و کبودی بیمار تشدید می شود. (تصویر شماتیک 1)


تصویر شماتیک 1

علائم بالینی بیماری تترالوژی فالوت کدام هستند:

  • کبودی: در اکثر موارد نوزادان تا چند ماه کبودی قابل توجه نشان نمی‌دهند، تدریجاً با افزایش ضخامت بطن راست و تشدید مقاومت خروج خون از بطن راست کبودی شدت پیدا می‌کند.
  • چماقی شدن ناخن‌ها: این ناشی از کمبود طولانی مدت اکسیژن و تغییر بافت ناخن‌ها است. در دنیای امروز با درمان به موقع نباید چماقی شدن ناخنها دیده شود.
  • تنفس تند: با افزایش کبودی و نیاز بدن به اکسیژن تعداد تنفس افزایش می‌یابد. در برخی موارد که نیاز
  • بدن کودک به اکسیژن بیشترمیشود، بخصوص بدنبال فعالیت شدید و یا بیدار شدن طفل شدت و تعداد نفس کشیدن بیشتر می شود که این امر منجر به حالتی موسوم به حملات شدید کبودی (cyanotic spell) می‌شود، که با مشخصات زیر همراه هستند:

1- تنفس سخت

2- بی حالی کودک

3- عدم پاسخ به اطرافیان

4- حالت چمباته زدن (در شیرخواران بزرگتر)

در دنیای امروز با درمان جراحی به موقع،در بیماران تترالوژی فالوت نباید حملات شدید کبودی دیده شود.

 

درمان بیماری تترالوژی فالوت :

جراحی قلب باز:

درمان بیماری تترالوژی فالوت با روش جراحی قلب باز است.این عمل دراکثرکشورهای پیشرفته ودر مراکز مجهز توسط تیم جراحی با تجربه در زیر یکسالگی انجام میشود.در کشورما نیزامکان انجام عمل جراحی در زیر یکسالگی وجود دارد.در این عمل تمامی نقائص قلبی در یک مرحله رفع میشود. برای انجام این عمل باید عروق ریه از حداقل رشد لازم برخوردار باشند و قابلیت پذیرش خون بطن راست را پس از عمل داشته باشند.(تصویر 3)


تصویر 3

 

عمل جراحی قلب بسته:( BT Shunt)

BT Shunt یک عمل جراحی موقت است که نقص اصلی برطرف نمی شودو بصورت موقت با کاهش کبودی حال عمومی بیمار را بهتر میکند.

در زمانی که پزشک معالج تصمیم به انجام عمل جراحی قلب باز در سنین بالای یکسالگی بگیرد بصورت موقت به کمک یک شانت(لوله پلاستیکی) بین آئورت و و شریان ریوی ارتباط برقرار میکند.این امر با بهبود میزان خون شریان ریوی بصورت موقت اکسیژن خون را افزایش داده،کبودی بیمار راکم کرده و حال عمومی بیمار را بهتر میکند.در هنگام عمل جراحی قلب بازاین شانت بسته میشود.(تصویر 3)

برای پیشگیری از انسداد خودبخود شانت BT بیمار باید روزانه آسپرین مصرف کند.در هنگام ابتلای کودک به بیماری های ویروسی و بخصوص بیماری آبله مرغان باید آسپرین قطع وبا تجویز پزشک معالج داروی جایگزین استفاده شود.


تصویر 2 - شانت BT