شما مسیر پر افت و نشیبی را طی کردید تا اکنون فرزندتان را سالم در کنار خود دارید

داستان شما می تواند راهنمای خوبی برای خانواده هایی باشد که در ابتدای این راه قرار دارند

ممکن است داستان بیماری قلبی فرزند شما به خانواده دیگری در کاهش نگرانی و تصمیم درست در درمان فرزندشان کمک کند


مجرای شریانی باز- (PDA) :


عملکرد مجرای شریانی در دوران جنینی:

در رحم مادر، جنین در مایع آمنیون غوطه ور است. ریه ها عملکردی ندارند واکسیژن لازم توسط جفت برای جنین تأمین می‌شود.لذا لازم نیست خونی جهت دریافت اکسیژن به ریه وارد شود. مجرای شریانی کانالی است درخارج ازقلب بین شریان ریوی و آئورت نزولی.

مجرای شریانی(PDA ) در دوران جنینی باز است و خون حاوی اکسیژن بند ناف پس از ورود به قلب راست وعبور از دریچه شریان ریوی بدون ورود به ریه از طریق این مجرا به آئورت و بعد به تمام بدن میرسد.(تصویر متحرک ۲و۱).این خون بعد ازپخش در تمام بدن جنین وتحویل اکسیژن به بافتها جهت دریافت مجدد اکسیژن از مادر از طریق بند ناف به جفت باز میگردد.



تصویر متحرک 1- چگونگی مسیر جریان خون قبل و بعد از تولد


تصویر متحرک 2- چگونگی مسیر خون قبل و بعد از بسته شدن PDA

 

بعد از تولد با اولین تنفس نوزاد، ریه ها باز می‌شوند و کار خود را آغاز می کنند. بنابراین خون بطن راست وارد ریه ها می شود تا اکسیژن بگیرد وچون دیگر نیازی به مجرای شریانی نیست،این کانال خود بخود بسته میشود. معمولاً مجرای شریانی در طی چند روز اول و حداکثر چند هفته اول بعد از تولد کاملاً بسته می شود. در بعضی از نوزادان بسته شدن مجرای شریانی اتفاق نمی افتد یا ناکامل اتفاق می افتد. لذا مجرای شریانی باز می ماند که به آن PDA می گوییم.

احتمال باز ماندن مجرای شریان در نوزادان نارس بعد از تولد بیشتر است ودر بیش از % 40 نوزدانی که قبل از 34 هفتگی بصورت نارس بدنیا میآیند این مجرا باز میماند.

علائم بالینی PDA بستگی به اندازه آن و میزان عبور خون از آن دارد.

عموماً این کودکان به دلیل شنیدن سوفل قلبی توسط پزشکان در هنگام معاینه قلب شناخته میشوند. تشخیص نهایی بااکوکاردیوگرافی است.

 

آیا بازماندن همیشگیPDA خطری دارد؟

بله.در انواع کوچک PDA خطر عفونت قلبی ،در انواع بزرگ آن احتمال نارسایی قلب درنوزادی و شیرخوارگی و بروز بیماری بالا رفتن فشار عروق ریوی(Pulmonary Hypertension) وجود دارد. بیماری بالا رفتن فشار عروق ریوی(Pulmonary Hypertension ) میتواند سبب غیرقابل عمل شدن بیمار و مرگ زود رس شود.(سندرم آیزن منگر).

 

روش درمان انتخابی PDA :


PDA معمولا بعد از4 ماهگی از طریق کاتتریسم و آنژیوگرافی و با استفاده از وسایل مختلف مانند کویل و آمپلاتزر بسته می‌شود.

قبلا از روش جراحی قلب بسته برای بستن PDA استفاده میشد،که در حال حاضر کمتر استفاده میشود.درنوزادان و شیرخواران کوچک که اندازه PDA بزرگ باشد کماکان روش درمان انتخابی عمل جراحی قلب بسته میباشد.

در روش درمان بطریقه کاتتریسم یک کاتترظریف (تصاویر-32 ) از مسیر عروق کشاله ران وارد قلب و سپس مجرای شریانی(PDA ) شده و با وسیله ای موسوم به آمپلاتزر یا کویل کانال PDA بسته میشود. (تصویر4 وتصویر متحرک 3 ).

پس ازاطمینان از بسته شدن PDA، کاتتر از بدن خارج میشود ودر محل ورود کاتترپانسمان کوچکی قرار داده میشود.


تصویر 3- روش درمان PDA به طریقه کاتتریسم و با یک کاتتر ظریف



تصویر 4- روش درمان PDA به طریق کاتتریسم

 

 

کاتتریسم و آنژیوگرافی عوارض کمی دارد که پزشک معالج برای شما توضیح می دهد.(به مبحث کاتتریسم و آنژیوگرافی مراجعه شود).

بعد از بستن PDA بطریق کاتتریسم و آنژیوگرافی ،بیماران معمولاً 6 ماه تا یکسال تحت نظر هستند و بعد از آن نیاز به مراقبت و پیگیری ندارند.


تصویر 5- وسایل متفاوت برای بستن PDA از طریق کاتتریزاسیون



تصویر متحرک 6- چگونگی بستن PDA توسط Coil را مشاهده می کنید



تصویر متحرک 7- چگونگی بستن PDA توسط Amplatzer را مشاهده می کنید